Lokacija

Đakovo
Kategorija

Datum

08 svi 2024

Vrijeme

Cijeli dan

Dan grada Đakova

Dan grada Đakova obilježava se 8. svibnja.

 

 

Grad Đakovo je dio Osječko-baranjske županije, nalazi se u srcu Slavonije na istoku Republike Hrvatske. U središnjem i najljepšem predjelu Slavonije, na 111 metara nadmorske visine.

O bogatoj povijesti Đakova govore mnoge obljetnice koje su se obilježili tijekom proteklih nekoliko godina: 500 godina Ergele, 200 godina uzgoja lipicanaca, 200 godina sjemeništa i teologije, uz sve ostale obljetnice prije skoro 50 godina skupina vizionara predvođena dr. Zvonimirom Benčevićem utemeljila je đakovačke vezove, manifestaciju koja je s godinama rasla i prerasla granice Đakova, Slavonije i Hrvatske, čuvajući tradiciju, ljepotu, pjesmu ratara i bekrija, momaka, djevojaka, snaša, ljepotu i sjaj slavonskog veza, zvuk tambure i berde, topot lipicanaca, zvuk šokačkih kola, život Đakova, Srca Slavonije.

Grad Đakovo svoj Dan grada obilježava 8. svibnja. Program obilježavanja započinje nekoliko dana prije otvoranjem Sajma poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva Đakovo Expo Zlatne ruke, potom atletskom uličnom utrkom i izložbom Foto kino kluba „Volim Đakovo“.

Proslava na sam Dan grada započinje svečanim misnim slavljem, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju te svečanom akademijom u Hrvatskom domu na kojoj se uručuju priznanja zaslužnim i istaknutim građanima i udrugama. Program proslave Dana grada nastavlja se brojnim kulturno-zabavnim priredbama, a središnja manifestacija je – tradicionalna humanitarna akcija “Dobro je činiti dobro“. Program je popračen i velikim koncertom na kraju večeri.