Home Događaji Obljetnice Dan Grada Daruvara

Lokacija

Daruvar
Kategorije

Date

05 svi 2024

Time

All Day

Dan Grada Daruvara

Dan Grada Daruvara obilježava se 5. svibnja.

 

Daruvar je grad u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Okružen mirisnim zelenim vinogorjem, te opremljen spojem povijesne i suvremene arhitekture i maštovito uređenim parkovima. Daruvar se opravdano ovjenčao sa četiri zlatna, dva srebrna i jednim brončanim priznanjem od strane Hrvatske turističke zajednice. Navedena priznanja potvrdila su da je Daruvar najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske, grad u kojem se sklad arhitekture, prirodno nadopunjava sa ljepotom okoliša.

Dan Grada Daruvara obilježava se 5. svibnja na dan rođenja grofa Antuna Jankovića. Grof Antun Janković osnivač je Daruvara i najvažnija je osoba u njegovoj povijesti. Zaslužan je za njegov gospodarski procvat, ali i izgradnju njegovog zaštitnog znaka – Daruvarskih toplica. Rođen je 5. svibnja 1729. godine u Pečuhu, a nakon doseljenja u Daruvar, prezimenu dodaje i pridjev “Daruvarski”. Godine 1745. stekao je posjede Sirač, Pakrac te Podborje, kojem mijenja naziv u Daruvar, koji je ostao do danas.

Proslava povodom Dana Grada započinje svetom misom u Crkvi Svetog Antuna Padovanskog i procesijom ulicama grada. Jedna od središnjih događaja je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj se tradicionalno dodijeljuju priznanja građanima i pravnim osobama za izuzetno zalaganje u radu u različitim djelatnostima.