Home Događaji Obljetnice Dan grada Donje Stubice

Lokacija

Donja Stubica
Kategorije

Date

28 svi 2024

Time

All Day

Dan grada Donje Stubice

Dan grada Donje Stubice obilježava se na blagdan Presvetog Trojstva.

 

Grad Donja Stubica se nalazi u južnom dijelu Krapinsko-zagorske županije i prostire se na 44 km2. Smještena je u centralnom dijelu sjevernih padina Medvednice, u središtu stubičke doline. Svojim južnim dijelom obuhvaća bujne šume Parka prirode Medvednica, a na sjever prostire se prema dolini rijeke Krapine. Graniči s Gradom Zabokom i Općinom Bedekovčina na sjeveru, na sjeverozapadu s Gradom Oroslavje, na zapadu i jugozapadu s Općinom Stubičke Toplice, na jugu s Gradom Zagrebom, a na istoku s Općinom Gornja Stubica.

Rijetko se koje mjesto u Hrvatskoj može pohvaliti toliko poznatim imenom kao Stubica. Stubica pada u onaj niz gradova koji su svoju potvrdu dobili već sa prvim poveljama hrvatsko-ugarskih kraljeva. Prvi puta spominje se 1209. godine u povelji ugarskog kralja Andrije II svojem vjernom pristaši županu Vratislavu i njegovoj braći. U povelji se potvrđuje vlasništvo posjeda i određuju njihove međe. Među predjima koje je Vratislav dobio nalazi se i onaj koji se zove Stubica. Prostorno je bio najveći od svih posjeda u Vratislavovom vlasništvu, a obuhvaćao je područje od Gornje Stubice do Stubičkih Toplica.

Donja Stubica bila je tijekom osam stoljeća upravno-sudsko, kulturno i gospodarsko središte čitavog područja sjevernih obronaka Medvednice. Donja Stubica Dan grada i blagdan Župe Presvetog Trojstva obilježava na blagdan Presvetog Trojstva. Povodom obilježavanja svake godine održavaju se kulturno-umjetničke, sportske i zabavne manifestacije.

Središnji dio svečanosti na Dan grada je svečana sjednica Grada na kojoj se, uz prigodni program, dodjeljuju javna priznanja, a središnji dio blagdanskog slavlja je svečana sveta misa misa u Crkvi Presvetog Trojstva.  Proslava se nastavlja zabavnim programom. Svi ljubitelji pučkih veselica pronaći će svoje mjesto pod šatorom u ulici Župana Vratislava gdje se svake večeri tijekom blagdanskog vikenda održavaju pučke veselice uz zabavni program i gastronomsku ponudu ponudu.