Home Događaji Obljetnice Dan Grada Omiša

Lokacija

Omiš
Kategorije

Date

16 svi 2024

Time

All Day

Dan Grada Omiša

Dan Grada Omiša obilježava se 16. svibnja, na blagdan Sv. Ivana Nepomuka.

 

Grad Omiš je se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, smješten na ušću rijeke Cetine, 25 km južno od Splita. Zbog svog zemljopisnog položaja jedinstven je na hrvatskoj obali i Mediteranu.

Današnje se ime Omiša izvodi iz srednjovjekovnog imena. U srednjem vijeku gusarstvo je za Omišane bio veoma važano. Omišani su bili poznati gusari, što im je olakšao položaj grada, a i njihove lagane i brze brodice. U vrijeme najvećih pohoda na čelu omiških gusara bili su knezovi Kačići, koji su puna dva stoljeća predvodili napade na papinske galije i trgovačke brodove moćne Venecije, Dubrovnika, Splita, Kotora…

“Na mnogim mostovima – osobito srednje Europe – pa i u našim krajevima – nalazi se često jedan svetački kip. Prikazuje svećenika u reverendi, roketi, s biretom na glavi, koji drži prst na ustima. Kao da sebi i prolaznicima želi naglasiti vrijednost šutnje, dužnost čuvanja povjerene tajne. To je kip sveca mostova i mučenika ispovjedne tajne svetog Ivana Nepomuka, koji po svojim kipovima postade jedan od najpoznatijih svetaca.”

Povodom Dana grada i blagdana svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika Omiša, na ušću Cetina održava se misa i tradicionalna procesija. Kao i svake godine, misa se, zahvaljujući zvučnicima postavljenim po brojnim omiškim kalama, čuje u čitavom gradu. Nakon misnog slavlja slijedi svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj se dodjeljuju javna priznanja, a čelni ljudi grada dan započinju polaganjem vijenaca za sve poginule u Domovinskom ratu kod centralnog križa na gradskom groblju. Bogat slavljenički program uključuje mnogobrojna sportska događanja, turnir u balotama, košarci te malom nogometu, a ceh omiških ugostitelja sugrađane časti „Omiškom tećom“ – tradicionalnim specijalitetom s njokima i bobom. U okviru proslave Dana grada, grad Omiš tradicionalno priređuje Festival dalmatinskih klapa.