Lokacija

Omiš
Kategorija

Datum

16 svi 2024

Vrijeme

Cijeli dan

Dan Grada Omiša

Dan Grada Omiša obilježava se 16. svibnja, na blagdan Sv. Ivana Nepomuka.

 

Grad Omiš je se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, smješten na ušću rijeke Cetine, 25 km južno od Splita. Zbog svog zemljopisnog položaja jedinstven je na hrvatskoj obali i Mediteranu.

Današnje se ime Omiša izvodi iz srednjovjekovnog imena. U srednjem vijeku gusarstvo je za Omišane bio veoma važano. Omišani su bili poznati gusari, što im je olakšao položaj grada, a i njihove lagane i brze brodice. U vrijeme najvećih pohoda na čelu omiških gusara bili su knezovi Kačići, koji su puna dva stoljeća predvodili napade na papinske galije i trgovačke brodove moćne Venecije, Dubrovnika, Splita, Kotora…

“Na mnogim mostovima – osobito srednje Europe – pa i u našim krajevima – nalazi se često jedan svetački kip. Prikazuje svećenika u reverendi, roketi, s biretom na glavi, koji drži prst na ustima. Kao da sebi i prolaznicima želi naglasiti vrijednost šutnje, dužnost čuvanja povjerene tajne. To je kip sveca mostova i mučenika ispovjedne tajne svetog Ivana Nepomuka, koji po svojim kipovima postade jedan od najpoznatijih svetaca.”

Povodom Dana grada i blagdana svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika Omiša, na ušću Cetina održava se misa i tradicionalna procesija. Kao i svake godine, misa se, zahvaljujući zvučnicima postavljenim po brojnim omiškim kalama, čuje u čitavom gradu. Nakon misnog slavlja slijedi svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj se dodjeljuju javna priznanja, a čelni ljudi grada dan započinju polaganjem vijenaca za sve poginule u Domovinskom ratu kod centralnog križa na gradskom groblju. Bogat slavljenički program uključuje mnogobrojna sportska događanja, turnir u balotama, košarci te malom nogometu, a ceh omiških ugostitelja sugrađane časti „Omiškom tećom“ – tradicionalnim specijalitetom s njokima i bobom. U okviru proslave Dana grada, grad Omiš tradicionalno priređuje Festival dalmatinskih klapa.