Lokacija

Pula
Kategorije

Date

05 svi 2024

Time

All Day

Dan grada Pule

Dan grada Pule obilježava se 05. svibnja.

 

Pula je grad u Istarskoj županiji, smještena na jugozapadnom dijelu istarskog poluotoka u prostranom i dobro zaštićenom zaljevu. Ovaj najveći grad u Istri razvio se dijelom ispod, a dijelom na sedam brežuljaka – Monte Zaro, Monte Serpente, Monte Ghiro, Monte Magno, Monte Paradiso, Monte Rizzi i Monte Vidal.

Grad Pula ima više od 3000 godina, a nastao je na brežuljku Kaštel gdje je nastalo prvo gradinsko naselje, utvrda Histra. Osim kružnog oblika dvije glavne gradske ulice, od prapovijesne gradine, ništa nije ostalo. Prava gradska povijest započinje s Rimljanima. Službeno je ime grada bilo Colonia Pietas Iulia Pola, a imao je sve funkcije i građevine tipične za naseobinu rimskih doseljenika.

U doba seoba naroda u pulsku su se širu okolicu od VII. stoljeća stali naseljavati Slaveni i Hrvati. Poslije 1331. godine Pula više nije mogla uteći kandžama lava Sv. Marka. Mlečani u Puli nisu pokazivali zanimanje za gospodarski razvoj grada, jer im je najvažnija bila luka kao tranzitna točka na putu od Venecije duž istočne obale Jadrana prema Levantu.

Povodom značajnih predstojećih datuma koji se obilježavaju uz Dan grada Pule, grad Pulu očekuju brojni bogati programi objedinjeni u zajedničku manifestaciju tradicionalno poznatu kao Dani grada Pule. Programi se odvijaju u razdoblju između obilježavanja važnih gradskih datuma: 1. svibnja u Šijanskoj šumi proslavom Međunarodnog praznika rada, 5. svibnja povodom obljetnice oslobođenja Pule i 9. svibnja povodom obilježavanja Dana Europe.

Program obilježavanja Dana grada Pule započinje tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen obilježja te odavanje počasti preminulima u borbi za oslobođenje Pule.  Središnji događaj programa je sjednica gradskog vijeća grada Pule koja se održava  u Istarskom narodnom kazalištu. Osim svečane sjednice i dodjele priznanja održati će se još mnoštvo manifestacija. Bogat program prilagođen je svim uzrastima. Koncerti, plesne manifestacije susreti i proslave održat će se na preko 20 različitih lokacija – pulskoj Tržnici, Giardinima, Portarati, Forumu, Circolu, Gradskoj knjižnici i u brojnim galerijama.