Home Događaji Obljetnice Dan grada Umaga

Lokacija

Umag
Kategorije

Date

06 svi 2025

Time

All Day

Dan grada Umaga

Dan grada Umaga obilježava se 06. svibnja.

 

Umag je grad u Istarskoj županiji, smješten na sjeverozapadnoj obali Istre i predstavlja »vrata Hrvatske u Europu«. Još od davnina, Umag su otkrili rimski plemići i tako odlučili prisvojiti kao svoju ljetnu rezidenciju. Sjaj, raskoš i glamur tih vremena preslikava se i danas u venecijanskim kućama kojima obiluje stara umaška jezgra. O strateškom položaju Umaga, posebice Savudrije, svjedoči i izgradnja svjetionika u Savudriji 1818. godine. Tršćanska Deputazione di Borsa financirala je gradnju svjetionika kako bi plovidba prema tršćanskoj luci postala sigurnijom. Taj je svjetionik prvi u svijetu za rasvjetu trošio plin dobiven destilacijom ugljena, a danas je najstariji svjetionik na obje jadranske obale koji je još uvijek u upotrebi.

Iz godine u godinu obilježavanje Dana grada Umaga sve je privlačnije i zanimljivije. Dan grada Umaga je posljednjih godina prerastao u Tjedan grada Umaga i svake godine nudi sve bogatiji program, kako bi građani Umaga što duže slavili svoj dan Grada Umaga.

U okviru programa Dana grada održava se tradicionalna manifestacija ‘Umag u maju’, inspirirana nekadašnjom tradicionalnom manifestacijom koja se odvijala u Umagu te okupljala brojne građane i turiste, nastavlja se i posljednjih par godina bogatim raznovrsnim programom. Svake godine svoje posebno i važno mjesto zauzima svečana proslava u čast umaškom zaštitniku, Svetom Pelegrinu, koji je u davnim vremenima Umag odabrao radi poznate maneštre od bobića.

U tjednu obilježavanja Dana grada, Umag je prekriven tepihom šarenila i mirisa zahvaljujući tradicionalnom Sajmu cvijeća. Sam sajam obogaćen je jednodnevnom plesnom manifestacijom „Umag pleše-Umago balla“ koja se glazbom i plesom savršeno uklapa u atmosferu mirisa i boja Sajma.  Na sam Dan grada Umaga proslava započinje svečanom svetom misom Župnoj crkvi, nakon čega slijedi ugodno druženje i domjenak na Trgu slobode.

Obilježavanje Dana grada nastavlja se polaganjem vijenaca na gradskom groblju u povodu obljetnice oslobođenja i pobjede nad fašizmom, a potom i kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon polaganja vijenaca u kazališnoj dvorani se održava svečana sjednica na kojoj se predstavljaju rezultati rada u protekloj godini, te uručuju javna priznanja i nagrade zaslužnim građanima Umaga.

Završni tjedan proslave Dana grada je u sportskom duhu koji nudi niz sportskih događanja kakvi gradu sporta i priliče, od međunarodnog veteranskog nogometnog turnira u Bašaniji, svjetski renomiranih teniskih turnira koji ugoste više od 1.200 tenisača iz čak 45 zemalja svijeta, međunarodnog odbojkaškog turnira, kupa u športskom ribolovu pa sve do natjecanja u brdskom biciklizmu. Večer završava glazbenim dijelom i velikim koncertom poznatih izvođača.