Home Događaji Obljetnice Dan grada Zaboka

Lokacija

Zabok
Kategorije

Date

22 svi 2024

Time

All Day

Dan grada Zaboka

Dan grada Zaboka obilježava se 22. svibnja, na blagdan Svete Jelene Križarice.

 

Grad Zabok smješten je na jugozapadnu rubu Krapinsko-zagorske županije i od Zagreba je udaljen 30-ak kilometara. Na površini od 34,41 km2 razmješteno je 16 naselja u kojima u 2.931 kućanstvu živi 9.365 stanovnika.

Ime Zabok javlja se u do sada poznatim dokumentima prvi puta godine 1335. u darovnici ugarsko-hrvatskog kralja Karla I. kojom, prema preporuci slavonskog bana Mikca, daruje posjed Zabok Petru, sinu Nuzlina, jer je dotadašnji vlasnik Samson umro bez nasljednika. Darovnicu je proveo ban Mikac, a 1345. potvrdio ju je i nasljednik kralja Karla, kralj Ljudevit I. Nasljednici Petra Nuzlinovog služili su se predikatom de Zabok da bi se negdje u XV. stoljeću počeli služiti imenom Zaboky de Zabok.

Zabok svoj dan grad obilježava 22. svibnja na  blagan Svete Jelene Križarice kada se slavi i dan župe. Povodom obilježavanja i proslave Dana grada Zaboka i blagdana sv. Jelene Križarice svečano se polažu vijenci i zapale svijeće podno centralnog križa na gradskom groblju u Zaboku u spomen na sve branitelje poginule u Domovinskom ratu kao i sve preminule žitelje grada Zaboka.

Povodom Dana Grada održava se svečana sjednica Gradskog vijeća Grada na kojoj se dodjeljuju priznanja te se priređuju i druge svečane manifestacije. Program se nastavlja u euharistijskom duhu, svečanom svetom misom i procesijom sa svijećama kada se obilježava završetak trodnevnice, bogatog duhovnog programa kojim su se župljani pripremali za blagdan svoje zaštitnice, a organiziran je i domjenak za građane na Trgu sv. Jelene Križarice.