Home Događaji Obljetnice Dan Grada Zagreba

Lokacija

Zagreb
Kategorije

Date

31 svi 2024

Time

All Day

Dan Grada Zagreba

Dan grada Zagreba obilježava se 31. svibnja, na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata.

 

Zagreb je glavni grad Hrvatske, a ujedno i centralni dio države i broji milijun stanovnika. Smješten je na zemljopisnom, kulturnom, povijesnom i političkom sjecištu istoka i zapada Europe, glavni grad Hrvatske, spaja kontinentalni i mediteranski duh u osebujnu cjelinu. Zagreb je kulturno, znanstveno, gospodarsko, političko i administrativno središte Republike Hrvatske sa sjedištem Sabora, Predsjednika i Vlade.

Dan grada Zagreba obilježava se od 1999. godine 31. svibnja, na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, koju je kardinal Franjo Kuharić i javno proglasio zaštitnicom grada Zagreba, na osnovi višestoljetne tradicije (od 1731. godine) štovanja njezina lika u kapelici Kamenitih vrata. Kamenita vrata, koja su ostatak utvrde kojom je nekad bio opasan stari grad Gradec, najpoznatija su kao zavjetna kapelica u kojoj se drži slika Majke Božje od Kamenitih vrata.

Kamenita vrata ostatak su utvrde kojom je bio opasan Gradec, a najpoznatija su kao zavjetna kapelica sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata. 31. svibnja 1731. u velikom požaru, slika Majke Božje koja je do tada stajala iznad gradskih vrata, nađena je neoštećena usred pepela. Iste je godine slika postavljena u barokni oltar u udubljenju prolaza Kamenitih vrata.

U povodu Dana grada Zagreba i blagdana njegove zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, Grad svim sugrađanima i gostima priprema bogat program.

Proslava Dana grada započinje misnim slavljemnakon kojeg, već tradicionalno, izaslanstvo Grada polaže vijence kod Spomen-obilježja Glas hrvatske žrtve – Zid boli i Središnjeg križa na Mirogoju nakon čega se održava se svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, na kojoj gradonačelnik uručije Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama.

Kruna proslave je u večernjim satima kada je veliko euharistijsko slavlje je u Zagrebačkoj katedrali, a nakon mise, je procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, od Katedrale, Bakačevom ulicom, preko Trga bana Jelačića, Radićeve do Kamenitih vrata. Turistička zajednica grada Zagreba, u suradnji s partnerima, daruje svim sugrađanima i posjetiteljima besplatne razglede grada povodom obilježavanja Dana grada Zagreba.