Home Događaji Festivali Kazalište Kultura i umjetnost Operni tjedan i barokni festival u Korčuli
operni tjedan i barokni festival u korčuli

Date

20 kol 2023 - 17 ruj 2023
Expired!

Time

All Day

Etikete

Istaknuto,
Popularno,
Preporuka

Operni tjedan i barokni festival u Korčuli

Korčula sa svojim romantičnim ulicama i trgovima idealno je mjesto za manje koncerte klasične glazbe. Tako se u Korčuli već godinama održavaju manji koncerti tijekom mjeseca srpnja i kolovoza.

Druga polovica kolovoza rezervirana je ove godine za „Operni tjedan“. Ova glazbeno-scenska poslastica započela je prije dvije godine premijerom komične opere „Opsada Korčule“. Opera „Opsada Korčule“ izvedena je prvi puta u Londonu 12. kolovoza 1876. godine na pozornici Kraljevskog kazališta na Haymarketu. Skladatelj Samuel Arnold velikan je kasnobarokne glazbe Engleske, učenik i suradnik velikoga Handela, a tekstopisac John O’ Keefe jedan od najpopularnijih tekstopisaca svoga vremena s epitetom „londonski Moliere“. Partitura opere je vremenom izgubljena te je ostao samo notni zapis jednostavne obrade pjevanih dijelova za čembalo. Sadašnju rekonstrukciju, prijevod, prepjev i orkestraciju obnovljene opere potpisuju Dora Maček (prijevod), Silvio Foretić (prilagodba teksta za pjevanje prvog i drugog čina) i Josip degl’ Ivellio (muzikološka istraživanja, orkestracija, notografija te prilagodba teksta za pjevanje trećeg čina).

Operni tjedan i barokni festival u Korčuli

To je jedina opera stranog skladatelja čija se radnja događa u nekom hrvatskom gradu te je taj grad i imenom upisan u naslov opere.

Ove godine u suradnji s dirigentom Josipom Degl’Ivelliom, pokretačem opernih događanja u Korčuli, organizira se „Operni tjedan“. Na prostoru trga sv. Justina u samom centru grada Korčule tako će se ove godine izvesti:

operni tjedan u korčuli
20. kolovoza, komična opera
„Opsada Korčule“ Samuela Arnolda i Johna O’Keeffea,
u režiji Branke Cvitković i pod dirigentskom palicom Josipa Degl’Ivellia.

 

22. kolovoza, opereta u tri čina
„Vesela udovica“ Franza Lehara i Viktora Leona i Lea Steina,
u režiji Branke Cvitković i Dinka Bogdanovića i pod dirigentskom palicom Darijana Ivezića.

24. kolovoza, glazbena tragedija u tri čina
„Nikola Šubić Zrinski” Ivana pl. Zajca i Huga Badalića,
u režiji Ljiljane Gvozdenović i pod dirigentskom palicom Josipa Degl’Ivellia.

Korčula postaje jedinstveni otok kod nas s čak tri operne izvedbe čime se ne mogu ove sezone pohvaliti ni mnogi drugi gradovi i festivali.

Operni tjedan i barokni festival u Korčuli

Početak rujna tradicionalno je rezerviran za Korčulanski Barokni festival. Festival se etablirao kao jedan od najboljih festivala rane glazbe u Hrvatskoj i to izborom vrhunskih izvođača, visokim standardima izvedbe i prekrasnim lokacijama koncerata.
Korčulanski Barokni festival tradicionalno se održava tijekom prve polovice rujna, 01.-17. rujna 2023.
Program je dostupan na

          https://korkyrabaroque.com/

Festival osim u gradu Korčuli koncerte organizira u Veloj Luci, Pupnatu, Badiji, Račišću, Stonu, Orebiću i Vignju.

barokni festival u korčuli
Note ovih vrhunskih glazbenih događanja savršeno se uklapaju i upotpunjavaju grad Korčulu koja slovi kao jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Sredozemlja i kao grad izuzetno bogate kulturne baštine.

 

CentarZabave.com
Novine.hr
DiscoverCroatia.net

The event is finished.

Tags: