Home Događaji Festivali ISTAKNUTA DOGAĐANJA Profinjenost niti europskih čipaka
profinjenost niti europskih čipaka foto: Darko Gorenak GODAR

Date

15 - 17 ruj 2023
Expired!

Time

All Day

Etikete

Istaknuto,
Preporuka

Profinjenost niti europskih čipaka

Program ovogodišnjeg Festivala bit će obogaćen i vrijednim kulturno – umjetničkim sadržajima koje će pripremiti Slovenija, ovogodišnja zemlja – partner festivala čipke u Lepoglavi – istaknuto je na konferenciji za novinare koja je održana u srijedu, 6. rujna u lepoglavskom Domu kulture.

Međunarodni festival čipke je najstarija i najveća manifestacija u Lepoglavi, gradu iznimno bogate kulturne tradicije, koji je već više od stoljeća diljem Europe poznat i kao važno čipkarsko središte.

profinjenost niti europskih čipaka 01
foto: Darko Gorenak GODAR

Profinjenost niti europskih čipaka

U vrijeme festivala naša će Lepoglava ponovo biti čipkarsko središte ne samo Hrvatske, nego i Europe. Posjetitelji međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi imat će prigodu doživjeti univerzalnu ljepotu čipki iz devet europskih zemalja. Posebno želim zahvaliti Republici Sloveniji, ovogodišnjoj zemlji partneru našeg festivala, i našim slovenskim prijateljima, ponajprije slovenskom veleposlaniku Gašperu Dovžanu, koji su pripremili bogat i atraktivni program na ovogodišnjem festivalu čipke u Lepoglavi. Dođite na festival čipke u Lepoglavi i doživite profinjenost europskih čipaka i uživajte u bogatoj kulturnoj, ali i gastronomskoj i enološkoj ponudi na 27. Međunarodnom festivalu čipke – istaknuo je dipl. ing. Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

Organizatori ovogodišnjeg, 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, priredit će izložbe najljepših primjeraka lepoglavske čipke, čija je vještina izrade još 2009. godine upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a, ali i izložbe čipaka iz drugih najpoznatijih čipkarskih središta u Hrvatskoj – Primoštena, Splita, Sikirevaca, Križevaca, Trga kod Ozlja, Svete Marije, Paga i Krašića.

Posjetitelji ovog međunarodnog festivala čipke moći će vidjeti i najljepše primjerke čipki iz Belgije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Italije, Crne Gore, Bugarske te Slovenije – ovogodišnje zemlje – partnera, koja će posebno predstaviti znamenitu – idrijsku čipku, ali i najljepše primjerke čipki iz Železnika i Žirija.

Veseli nas da će posjetitelji našega festivala ove godine imati prigodu po prvi puta vidjeti i čipke iz Crne Gore. Uz izložbe čipki, u Domu kulture i pavlinskom samostanu, posjetitelji će moći vidjeti  i iznimne primjerke nakita inspiriranog čipkom te odjevnih i uporabnih predmeta čije je dizajnere nadahnula tradicijska baština, ali i demonstraciju izrade čipaka. I ove će godine na festivalu u Lepoglavi biti organizirane zanimljive radionice te stručni i znanstveni susreti i skupovi u okviru Dana europske baštine u Lepoglavi, ali i prateći kulturni i zabavni sadržaji – najavila je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave.

profinjenost niti europskih čipaka 02
foto: Božidar Breški

Program 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi započet će u petak, 15. rujna
kada će u okviru Dana europske baštine u Lepoglavi biti organizirana predavanja o nematerijalnoj kulturnoj baštini lepoglavskog kraja, koje će održati dr. sc. Mirjana Posavec, te predavanje djelatnika Gradskog muzeja Varaždin, ali i revija Srednje strukovne škole Varaždin, radionica izrade predmeta od rogoza te izložba – Lepogavski festivali kroz filateliju. Festival će biti i službeno otvoren u 19 sati, a u 20 sati i 30 minuta, nakon svečanog podizanja festivalske zastave bit će organiziran i tradicionalni vatromet.

Lepoglavsku čipku na izložbi – Profinjenost niti
ove ćemo godine predstaviti na nešto drugačiji i inovativan način. Profinjenost izrade lepoglavske čipke posjetitelji će moći doživjeti kroz povećalo, a posjetitelji će imati prigodu vidjeti i atraktivnu svjetlosnu instalaciju autora Andrije Večenaja – istaknula je Karmen Šoštarić, predsjednica udruge Ekomuzej Lepoglava.

foto: Darko Gorenak GODAR
foto: Darko Gorenak GODAR

U subotu, 16. rujna
na Danu Republike Slovenije, bit će priređen kulturno – umjetnički program Folklorne skupine Ivanjkovci iz Ormoža, koncert kvarteta flauti – Inuaria te koncert najpoznatijeg slovenskog rock glazbenika – Zorana Predina.

Na festivalu će i ove godine biti organiziran i sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, a kao i svake godine posjetitelji će tijekom festivalskih dana u Lepoglavi moći uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi, jer će na priredbi – Okusi Hrvatske i Slovenije, biti upriličena i degustacija lepoglavskih i slovenskih jela i vrhunskih vina.

Profinjenost niti europskih čipaka

Cijena ulaznice
za sve izložbe 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi  je samo – 2 eura.

Ovogodišnji, 27. Međunarodni festival čipke bit će održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Varaždinske županije, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

 

DiscoverCroatia.net
CentarZabave.com
Novine.hr

The event is finished.