Home Događaji Sveci Sveti Josip – 1. svibnja
Kategorije

Date

01 svi 2024

Time

All Day

Sveti Josip – 1. svibnja

Sveti Josip (zaštitnik Hrvatske), 19. ožujka i 1. svibnja

Sv. Josip je bio tesar iz Nazareta. Od trenutka kada je anđeo Božji objavio Josipu da je Marija začela po Duhu Svetomu i da će roditi očekivanog Mesiju, Josip prihvaća Mariju i Isusa pod svoju skrb i s najvećom ljubavlju i brigom brine za njih do kraja života. Uzor je i primjer očinske ljubavi i brige za obitelj.

Proglašen je zaštitnikom sveopće Crkve te zagovornikom obitelji, očeva, trudnica, bolesnih i umirućih, putnika, doseljenika, obrtnika, inženjera i radnika. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda, 1990. godine odlukom Gradskog poglavarstva Grada Karlovca postaje zaštitnikom grada Karlovca.

  • U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srijemu ima preko 70 crkvi, kapela, samostana ili nekih drugih posvećenih mjesta koja su stavljena pod zaštitu svetog Josipa.
  • Blagdan svetoga Josipa Radnika uveo je 1955. u crkvenu godinu papa Pio XII. Odredio je da se taj blagdan slavi 1. svibnja na dan „koji je svijet rada izabrao kao svoj praznik“.
  • Papa Siksto IV. – uveo je blagdan svetoga Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, kao obavezan za cijelu crkvu davne 1479. godine. Kao kruna takvoga štovanja može se označiti odluka pape Pia IX. Prema kojoj je svetoga Josipa 1870. g proglasio zaštitnikom cijele Crkve.
  • Cijeli mjesec ožujak posvećen je sv. Josipu, a posvećen mu je i dan u tjednu – srijeda.
  • Na blagdan sv. Josipa 19. ožujka slavi se i Dan očeva.

Hrvatsko nacionalno svetište posvećeno sv. Josipu Radniku nalazi se u Karlovcu čiji je zaštitnik.