Home Događaji Sveci Sveti Antun Padovanski
Kategorije

Date

13 lip 2024

Time

All Day

Sveti Antun Padovanski

Sveti Antun Padovanski (zaštitnik grada Knina), 13. lipnja

Sv. Antun Padovanski je prepoznat kao svjetlo koje razotkriva lažna bogatstva, uklanja laži i na čiju riječ prestaju svađe i sukobi.

Rodio se u Lisabonu 1195. godine, a krsno ime mu je bilo Fernando Martins. Bio je plemićkog roda, a u 15 godini je stupio u samostan Augustinaca kraj Lisabona. 1220. godine se odlučuje postati redovnikom svetog Franje i preimenovao se u Ante. Cijeli život je posvetio čitanju knjiga, molitvi i propovijedanju u Božjoj službi. Umro je 13. lipnja 1231. godine u Padovi.

Prema legendi, jednom je došao u Rimini koji se tada nalazio u velikom iskušenju krivokletstva. Stanovnici Riminija nisu marili za Boga i Božju Riječ. To je sv. Antu inspiriralo da se obrati ribama. Na opće iznenađenje očevidaca, sv. Anti je pristupilo mnoštvo riba koje su pažljivo slušale njegovu propovijed.

Sv. Antun Padovanski je zaštitnik propovjednika, siromaha, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte i brodolomaca.

U svibnju 1232. god papa Grgur IX. ga je uvrstio u svece.

U 18. stoljeću je sveti Ante Padovanski proglašen Kninskim svecem zaštitnikom, a pritom su i samostan i gradska crkva nazvani po njemu.

Tijekom Domovinskog rata izbjegli kninjani su se izrazito molili sv. Anti, a nakon što su se nakon rata vratili u svoje domove su mu zahvaljivali na povratku na svoje ognjište.