Home Događaji Sveci Sveti Ivan Krstitelj
Kategorije

Date

24 lip 2024

Time

All Day

Sveti Ivan Krstitelj

Sveti Ivan Krstitelj, 24. lipnja

Sveti Ivan Krstitelj je prema Lukinom evanđelju 6 mjeseci stariji od Isusa, pa se tako njegova svetkovina obilježava 24. Lipnja. Bio je sin svećenika Zaharije i Elizabete, rođakinje Djevice Marije majke Isusa. Isus ga je proglasio „najvećim rođenim od žene“. Živio je u pustinji u blizini rijeke Jordan gdje je krstio mnoge koji su se kajali zbog svojih grijeha i propovijedao je dolazak kraljevstva Božjeg. Ivana je Herod zatvorio u tamnicu i na nagovor kćeri Herodijade, žene svog brata dao pogubiti u tvrđavi Makeront.

Sveti Ivan Krstitelj, uz Blaženu Djevicu Mariju, jedini je svetac kojemu je crkva dala slaviti dan rođenja ili zemaljski rođendan 24. VI. – nazvan je i „Ljetni Božić“. Svake godine uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja, 23.06., u mnogim se krajevima tradicionalno pali tzv. Ivanjski krijes. Ovaj stari običaj povezan sa slavljenjem žetve i ljeta.

Zaštitnik je pjevača, glazbenika, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom svijeta. U Hrvatskoj po njemu su nazvana mjesta Ivanić Grad, Ivanec, Kloštar Ivanić, Sveti Ivan Zelina, Sveti Ivan Žabno, Ivanska, Ivankovo i vjerojatno još neka mjesta. U Mariji Bistrici, nedavno je postavljen njegov kip na otvorenom prostoru. U Bosni i Hercegovini, u Podmilačju kraj Jajca postoji veliko svetište sv. Ivana Krstitelja.