Home Događaji Sveci Sveti Mihovil
Kategorije

Date

29 ruj 2024

Time

All Day

Sveti Mihovil

Sveti Mihovil (zaštitnik Šibenika), 29. rujna

Sveti Mihael se slavi kao nebeski vojskovođa u borbi protiv Sotone i demona. On je borac, molitelj i pratitelj.

Ovaj arkanđeo, koji je prikazan kao ratnik u oklopu i s ognjenim mačem ili kopljem u ruci, kako uništava Sotonu prikazanog u obliku zmaja. A ponekad se prikazuje kako drži vagu što simbolizira njegovu ulogu onoga koji vodi duše u nebo i „važe“ ih na posljednjem sudu.

Osim Šibenika je zaštitnik policajaca, vojnika, padobranaca, borbenih pilota i radiologa. Njegov blagdan slavi se 29. rujna uz molitvu koja se upotrebljava kao zaštita od zlih duhova. Ta molitva je jedina egzorcistička molitva koja je danas u uporabi laicima uz dopuštenje Rimokatoličke Crkve.

Sv. Mihovila podjednako štuju i židovi i kršćani i muslimani. Ime mu potječe iz hebrejskog ‘Mi ha el’ što znači ‘Tko je kao Bog. Razni narodi štuju sv. Mihaela kao svoga zaštitnika, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti, a papa Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom radiologa. Njemačka i Engleska također ga od davnine slave kao svoga zaštitnika. U ranom srednjem vijeku, osobito je bio štovan u Crvenoj Hrvatskoj, kao sveti Mihajlo. U suvremenoj Hrvatskoj mnoge su župne i podružne crkve podignute u čast sv. Mihovilu, a neka mjesta nose njegovo ime, npr. Donji Miholjac, Miholec, Mihovljan itd. Sveti Mihovil je zaštitnik starog hrvatskog grada Šibenika, te Hrvatske policije i Hrvatske vojske.