Home Događaji Sveci Sveti Nikola
Kategorije

Date

06 pro 2024

Time

All Day

Sveti Nikola

Sveti Nikola (zaštitnik grada Varaždina), 6. prosinca

Rodio se u bogatoj obitelji krajem 3. stoljeća, kao dar roditeljima koji dugo nisu mogli imati djece, a ime je dobio po stricu biskupu iz Mire. Živio je, propovijedao i činio čuda na području današnje Turske. Postao je svećenik da bi širio ljubav i dobrotu.

Prema jednoj legendi u gradu Miri (grad u današnjoj Turskoj) je živio jedan strašni gostioničar koji je krao i ubijao malu djecu te je njihovo meso posluživao gostima. Sveti Nikola ga je razotkrio i pronašao u njegovom podrumu ubijenu dječicu. Nakon što je iznad njihovih tijela načinio znak križa djeca su oživjela. Zato mu se ufamo kao zaštitniku djece.

Zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta. Spomendan mu je 6. prosinca. Toga dana, njemu u spomen, roditelji darivaju djecu.

Župna crkva sv. Nikole u Varaždinu je postojala je još u srednjem vijeku, a postoji priča da je izgrađena na mjestu medvjeđeg legla te se zato na zvoniku nalazi statua medvjeda. U 15. stoljeću doživjela je veliku obnovu od koje je ostao sačuvan jedino zvonik. Današnja je crkva izgrađena u doba baroka, od 1753.-1758. godine.