Kategorije

Date

16 kol 2024

Time

All Day

Sveti Rok

Sveti Rok (zaštitnik grada Drniša), 16. kolovoza

Sveti Rok se rodio u Montpellieru u južnoj Francuskoj vjerojatno 1295. u imućnoj obitelji tj. otac mu je bio tamošnji grof. Roditelji su mu umrli prije nego je navršio 20 godina, pa je svu imovinu prodao, a novac podijelio siromasima nakon čega se kao siromašni hodočasnik zaputio u Rim. Na putu se zaustavio u Acquapendenteu gdje se posvetio njegovanju okuženih bolesnika, a uz Božju pomoć učinio je nekoliko čudesnih ozdravljenja. Nakon par godina u Rimu krenuo je natrag u svoj zavičaj u južnu Francusku. Na povratku se u Piacenzi razbolio od kuge, zbog čega su ga građani Piacenze protjerali. Sklonio se u jednu šumu gdje se hranio biljem i jedan pas mu je svaki dan donosio koricu kruha.

Kad je ozdravio vratio se u svoj zavičaj, ali ga nitko nije prepoznao jer se od bolesti izobličio. Zatvorili su ga i u zatvoru se opet razbolio od kuge. Tek je svećeniku koji mu je podijelio svete sakramente, otkrio tko je, nakon čega je preminuo 16. kolovoza 1327. godine.

Štovanje svetog Roka proširili su franjevci i kapucini.

Štuje se kao zaštitnik oboljelih od gube, kuge, kolere i općenito zaraznih bolesti, invalida, kirurga, pasa, a zaziva se i u pomoć protiv bolesti domaćih životinja.

Sveti Roko je zaštitnik grada Drniša gotovo tri stoljeća. Štuje se od vremena kada je kuga vladala gradom i okolnim mjestima, 1731.-1732. Nakon velikog pomora stanovništva 1731. Drnišani mu podižu kapelu koja je poslije prerasla u crkvu. Nakon što je kuga prošla Sv.Roko postaje zaštitnik grada i svake godine 16.8. održava se misno slavlje i procesija u njegovu čast. To je ujedno i Dan grada Drniša te se održava pučka fešta.

Uz feštu Sv. Roka zaštitnika mjesta  koja se održava 16. kolovoza neizostavni dio je i doček fešte, 15. kolovoza organizira se velika zabava, na kojoj mještani i posjetitelji mogu uživati u glazbi, a točno u ponoć u uvali Jaz postavlja se hrvatska zastava  i  započinje veliki vatromet. Dan fešte Sv.Roka započinje procesijom sa kipom Sv. Roka ulicama Starog sela, a navečer se organizira glazbeni koncert i ples koji traje do dugo u noć.