Kategorije

Date

15 lip 2024

Time

All Day

Sveti Vid

Sveti Vid (zaštitnik grada Rijeke), 15. lipnja

Sv. Vid se rodio oko 290. godine u mjestu Mazzara del Valla na otoku Siciliji. Već sa 7 godina je morao sa skrbnicima napustiti dom i otići u Lukaniju na jugu današnje Italije. Ubrzo je priveden i doveden u Rim. U Rimu je izveo nekoliko čuda, pa je čak Dioklecijanovog sina čudesno izliječio od opsjednutosti. Međutim nakon toga su ga ipak bacili u kotao vrelog ulja. Iz kotla ga je spasio anđeo i odnio natrag u Lukaniju, gdje je ubrzo umro, u dobi od 13 godina.

Svetog Vida zazivaju u pomoć padavičari, histerici, opsjednuti. Njegova se zaštita moli za vrijeme grmljavine, nevremena, požara, neplodnosti i jalovosti, kad valja izvesti neke teške zadatke. Kao svoga zaštitnika slave ga ljekarnici, pivari, gostioničari, podrumari, kazandžije, vinogradari, glumci. Preporučuju mu se i ljudi slabog sluha i vida.

Ikonografija ga prikazuje kao mladića s palmom, u kotlu, katkad s gavranom i lavom.

Srednjevjekovna Rijeka se zvala po njemu upravo Rika svetog Vida, a od 1991. nakon 45 godina yugoslavenskog komunizma, Rijeka ponovno obilježava svake godine Dan svoga zaštitnika Svetog Vida, pa je 15. lipnja ujedno postao i Dan Grada Rijeke koji se svečano obilježava vjerskim i pučkim slavljem.