Lokacija

Cijela Hrvatska

Date

06 sij 2025

Time

All Day

Sveta tri kralja

Sveta tri kralja, 6. siječnja

“Kad se Isus rodio u Betlehemu Judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: ‘Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.’ “(Mt 2,1-2)

Gašpar, Melkior i Baltazar, tri su prosvijetljena kralja odnosno mistika, koji su došli u Betlehem na Božji poziv, kako bi odali poštovanje tek rođenom Spasitelju, malenom Isusu. Najmlađi Gašpar (perz. “Kaspar” – čuvar blaga, rizničar) je malom Kralju kao dar donio zlato, a smatra se da je predstavnik Azije. Baltazar (asir. “Bel-tus-assar” – Božji štićenik) predstavlja Afriku, a donio je tamjan. Melkior (hebr. kralj svjetla) predstavnik Mezopotamije (i Europe), kao najstariji od njih troje donio je mirodije.

Relikvije sveta tri kralja, prema tradiciji pronašla je Jelena Križarica te su prenošene u Carigrad. Danas se nalaze u Kolnu u najljepšoj njemačkoj katedrali koja je postala važno hodočasničko odredište.

Sveta tri kralja se u Katoličkoj crkvi slavi 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja (grč. Epifanija) ili Vodokršća. Javlja se na bliskom istoku u 3. stoljeću kao blagdan Božića. Među južno-hrvatskim katolicima se razvio običaj blagoslivljanja vode na svečanoj misi na blagdan Bogojavljenja, pa se tom blagoslovljenom vodom blagoslivljaju kuće i obitelji. Među sjeverno-hrvatskim katolicima razvio se običaj „Križec“, odnosno blagoslov kuće.