Lokacija

Cijela Hrvatska

Date

09 tra 2025

Time

All Day

Uskrs

Uskrs, 40 dana od Pepelnice

Uskrs je najstariji i najveći kršćanski blagdan, spomen Kristova uskrsnuća i temelja kršćanske vjere. Dan na koji se slavi blagdan Uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, a to je vrijeme koje se naziva Korizmom.

U vrijeme naših baka i djedova nije bilo većih javnih okupljanja u vrijeme Korizme. To nije vrijeme u kojemu život staje, pa su se ljudi okupljali u svojim kućama na raznim prelima i sijelima. To su bili oblici društvenoga života u kojima su ljudi, pogotovo mladi, dobivali priliku družiti se i komunicirati. U korizmi je veći naglasak na pobožnost nego u ostalim danima u godini, pa je tako u čitavoj Hrvatskoj poznata pobožnost križnoga puta koja se i danas održava tijekom korizme nekoliko puta u tjednu.

Tjedan prije Uskrsa naziva se Velikim tjednom. Taj tjedan je vrhunac korizme kroz koju se kršćani pripremaju za proslavu svoga najvećega blagdana – Uskrsa.

Veliki tjedan započinje Cvijetnicom, nedjeljom muke Gospodnje, kada se slavi Isusov slavni ulazak u Jeruzalem. Tada se u crkvu nose grančice masline ili lovora na posvetu, a u narodu se na tu nedjelju, iako je u korizmi, oblačila svečana odjeća, što je bilo u kontrastu prema čitavoj korizmi tijekom koje se nosila jednostavna (siromašna) odjeća zagasitih boja.